Hoeveel calorieën zitten er in pannenkoeken?

Geplaatst op 01-05-2023

Categorie: Eten en drinken

Jij bent vast benieuwd hoeveel calorieën er in pannenkoeken zitten. Het antwoord is niet zo simpel als je misschien denkt. Het aantal calorieën in een pannenkoek kan namelijk afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de grootte, de dikte en de ingrediënten. In deze blog vertel ik je alles wat je wilt weten over hoeveel calorieën er in pannenkoeken zitten.

De basis: het beslag

Laten we beginnen bij het begin: het beslag. Het aantal calorieën in een pannenkoek wordt grotendeels bepaald door het beslag. Het basisrecept voor pannenkoekenbeslag bestaat uit bloem, melk, eieren en een snufje zout. Een pannenkoek op basis van dit recept bevat ongeveer 120 calorieën.

Maar natuurlijk kun je het beslag aanpassen naar eigen smaak en voorkeur. Als je bijvoorbeeld kiest voor volkorenmeel in plaats van bloem, dan bevat je pannenkoek meer vezels en zal je lichaam er langer over doen om deze te verteren. Dit kan een positief effect hebben op je stofwisseling.

pannenkoekenExtra ingrediënten

Naast het basisbeslag kun je natuurlijk ook extra ingrediënten toevoegen aan je pannenkoek. Denk bijvoorbeeld aan spek, kaas, banaan of appel. Maar hoeveel calorieën voegen deze ingrediënten nu eigenlijk toe?

Een plakje spek bevat ongeveer 35 calorieën, 20 gram geraspte kaas bevat 80 calorieën, een halve banaan bevat 50 calorieën en een halve appel bevat 30 calorieën. Deze extra ingrediënten kunnen dus flink oplopen als je niet oppast volgens Calorieën-Teller.nl.

Verschillende soorten pannenkoeken

Naast het beslag en de extra ingrediënten speelt ook het type pannenkoek een rol bij het aantal calorieën. Zo bevat een flensje of een pannenkoek van boekweitmeel over het algemeen minder calorieën dan een pannenkoek van tarwebloem. Ook de grootte en dikte van de pannenkoek kunnen van invloed zijn op het aantal calorieën.

Een kleine pannenkoek bevat natuurlijk minder calorieën dan een grote pannenkoek. Daarnaast bevatten dikkere pannenkoeken over het algemeen meer calorieën dan dunne pannenkoeken.

Alternatieven voor pannenkoeken

Als je op je calorie-inname wilt letten, maar toch wilt genieten van een lekker ontbijtje of lunch, dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven voor pannenkoeken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een omelet met groente, een smoothiebowl met fruit en yoghurt of havermoutpannenkoekjes. Deze alternatieven bevatten over het algemeen minder calorieën dan een traditionele pannenkoek, maar zijn minstens zo lekker en voedzaam.